Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18179818 www.bgdnes.bg

250 тона тегли най-силният българин

Атакува нов рекорд на "Гинес"

Този път Мариан Димитров ще дърпа влакова композиция

Най-силният българин Мариян Димитров атакува нов рекорд на "Гинес" днес. Здравенякът ще тегли влакова композиция от 250 тона за поредното нечовешко изпитание, на което ще се подложи. Звездата от състезанията "Най-силен мъж" ще атакува рекорд в село Златитрап край Пловдив. Мариан ще пробва да издърпа три локомотива.

Димитров има на своята сметка подобно постижение от 166 тона, но сега вдига още повече летвата.

Реклама

"Предния път бяха два локомотива 166 тона. Успешно издърпани 11 метра за 69 секунди. Успешно беше събрана документация и всички видове сертификати изпратени. След една седмица разглеждане получих отговор от "Гинес", че е одобрен и признат рекордът. Обявен беше и в новините в Америка. "Сега ще пробвам с три локомотива. Базовата им тежест е 83 тона всеки без допълнителни екстри. Така ги смятаме по документи. Общо ще са 249 тона", споделя Димитров пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес".

На трасето има лек завой и едната машина ще влезе в него. Това допълнително усложнява нещата за здравеняка.

"Идеята е да ги издърпам малко над 5 метра - разкрива Мариян. - Мина ли 5 метра, смятам, че ще е предостатъчно. Има рекорд отпреди две години, който е 250 тона. На един австралиец е, който издърпа 5 метра. Само че само една машина. При мен са три. Това означава по-дълга композиция, повече колела, повече съпротивление. Тежестта е една, но реално се различават рекордите. Успея ли да го направя, процедурата е същата като миналия път. Подготвят се всички документи и ги изпращам. И чакам одобрение. Зорът е да тръгне машината. Да поддържаш едно темпо. Не трябва да изпускаш машината да спре."

Идеята за дърпане на влакова композиция се заражда постепенно в главата му.

"Състезанието "Най-силния мъж" е едно от най-атрактивните спортни дисциплини. Тя е най-често дърпане на камион, рейс и т.н. Има няколко вида дърпания. Когато започнах да ходя по тези състезания и да се изкачвам нагоре, с времето си казах, че искам да пробвам нещо ново. Дърпал съм фадрома, багер, комбайн. В един момент реших, че влакът е интересен. Ще е готино. Отворих "Гинес" и видях, че има 3-4 рекорда. Реших да пробвам. Така стана. Ако всичко мине наред и успея, следващия път най-вероятно ще искам още - ще тегля четири локомотива", не спира да търси предизвикателства Димитров.

Той става изключително популярен с участието си в "България търси талант".

"Те ме потърсиха - за първи път разкрива здравенякът. - Поканиха ме да участвам. Не съм се регистрирал сам. Поканиха ме, защото е атрактивна работата. Аз приех. Направеното на първото шоу беше пълна импровизация. До последно не знаехме какво ще се прави. Предлагах им разни идеи, те също. Като дойде денят за снимане, отидох в студиото с едно бусче и го напълних с уреди, железа, камъни. Така стана импровизация с издърпването на рейса и др. неща. Получи се много хубаво. За второто шоу започнаха да мислят какво да е. Опитаха се да уредят на летището да дърпам самолет. Не успяха. Затова в последния момент решиха да тегля трамвай. Може би това ме стимулира да се прехвърля на още по-големите машини."

Заради огромните тежести, с които му се налага да работи, неведнъж получава тежки травми.

"2021 година получих покана за европейско в Грузия. Реших да отида. В деня, в който подготвихме всичко за пътуването, отидохме да тренираме на стадиона. Там имам две-три гуми от фадроми. Оставил съм ги за тренировки. Обърнах една три-четири-пет пъти. Тя беше пълна с вода. Гумата се намокри и стана хлъзгава. Обръщам я и ми се хлъзга ръката. Шляк и се скъса сухожилието. Възстановяване и после наново", разказва за перипетиите си Димитров.

Случвало се е да пострада и по време на тренировка у дома.

"Бях дал няколко нощни смени и много дежурства - споделя действащият полицай. - Бях много уморен, но напъвах, защото ме бяха поканили на световното в Москва. След дежурството едно-две-три повторения с тръбата, която обръщаме, и на третото за четвъртото буквално ме приспа. Замаях се и взех да залитам. Омекнаха ми ръцете. Просто я пуснах и тръбата пада, удря ме в главата и аз падам на земята по корем. Разни други железа също паднаха върху мен. Жена ми дойде да ме вади (смее се). Само тя е около мен всеки път да ме спасява", разказва Димитров преди днешния си опит за рекорда на "Гинес".

Четете още

Най-силният българин Мариян Димитров: Мога да издърпам и самолет!

Най-силният българин Мариян Димитров: Мога да издърпам и самолет!

Вижте как най-силният българин дърпа локомотив за световен рекорд! (ВИДЕО)

Вижте как най-силният българин дърпа локомотив за световен рекорд! (ВИДЕО)

Мариян тегли 85-тонен локомотив за "Гинес"
Мариян тегли 85-тонен локомотив за "Гинес"

Мариян тегли 85-тонен локомотив за "Гинес"

Мариян тегли влак за рекорд

Мариян тегли влак за рекорд

Реклама
Реклама
Реклама