Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/9841438 www.bgdnes.bg

Най-силният българин Мариян Димитров: Мога да издърпам и самолет!

Уплаших се, че локомотивът ще ме премаже, казва той след успешния опит за рекорд

Локомотив без спирачки можел да премаже най-силния българин Мариян Димитров. Това разказа самият той след успешния си опит да постави върхово постижение, което да бъде записано в световната Книга за рекордите. Мускулягата издърпа 84-тонна машина на точно 27 метра. Наесен се закани да задвижи два закачени един за друг локомотива, а голямата му цел е да дърпа пътнически самолет.

Реклама

"Изпратил съм заявление и видеоматериал за рекорда, но той още не е факт документално. От Книгата с рекордите не разрешават да им се ползва името, преди да е излязло официално решение. Това може да ми навреди и дори да ми наложат забрана", обясни Мариян пред "България Днес".

"Не успях да се подготвя много добре, тъй като процесът на работа на БДЖ е доста натоварен. Не можеш да влизаш и излизаш по релсите, когато си искаш. Иска се специални разрешения, което ми отне няколко месеца. В последните 4 дни реално задействахме опита за рекорд. Монтирахме стълбата. В четвъртък направих една проба с дизелов локомотив", разказа Димитров. Здравенякът, който работи като полицейски служител в Пловдив, призна, че е имал трудности.

"Имаше притеснение както у мен, така и у машинистите, защото никой не знаеше какво ще се получи. Въздухът се изпуска и спирачките се откачат. Новата машина успях да я задвижа лесно. Дори я засилих толкова, че да ме застига. Не очаквах да върви толкова гладко и меко. Мислех, че локомотивът може да ме премаже! Притеснявах се да не стане някоя беля. В дърпането се изисква огромна сила, но има и техника", разказа Мариян.

"Тренирах си само вкъщи. Направил съм си специална зала. Измайсторил съм си метална шейна, на която трупам тежести - дискове, чували с пясък, гуми. Дърпам я по цимента, като последно издърпах 1 тон. Съпротивлението е много голямо. Прочетох глупости как машината се движела сама. Това няма как да се случи, тъй като тя е електрическа, а опитът беше на коловоз за дизелови машини без мрежа за ток отгоре", обясни най-силният българин.

През есента той ще се включи в две големи международни състезания в Испания и Англия. "След това октомври, докато съм във форма, ще повторя опита, но този път с два локомотива. Няма да се боря за дълга дистанция. Ако изкарам 15 метра, е напълно достатъчно за нов рекорд", категоричен е Димитров. Той обяви и най-голямата си цел, а именно да дърпа самолет или кораб.

"Отдавна искам да дърпам голям пътнически самолет. Преговаряли сме да го направя за предаването "България търси талант". На летище "София" ми отказаха. Последно имаше разговори с германците от "Луфтханза". Те проявиха интерес, но проблемът е, че няма свободни машини, които да стоят с дни на едно място. Единственият вариант е, ако дойде машина за някакъв бърз ремонт. За бъдеще не е изключено да се случи. Дори и за кораб планирам да дръпна", завършва Мариян Димитров.

Реклама
Реклама
Реклама