Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18266791 www.bgdnes.bg

Кристиан е шампион по физика и жиу-жицу

Осмокласник прослави България по света 

1600 съперници побеждава нашето момче, иска да изследва времето

Росица ПЕТКОВА

"Искам да уча във Франция и да стана голям теоретичен физик! Да изследвам въпроси, свързани с това какво представлява времето."

Това заяви пред "България Днес" гениалният осмокласник Кристиан Ивковски, който прослави България на големия френски конкурс "Физика през вековете". В надпреварата българчето стана първи сред 1600 ученици и 150 отбора.

Реклама

"Трябваше да представя един експеримент на физика Томас Янг, който доказва, че светлината се движи като вълна и частица. Вълнението беше голямо, но честно казано, очаквах, че ще спечеля, защото работихме цели 8 месеца", разказва момчето.

Кристиан е възпитаник на Френския лицей във Варна и говори перфектно английски и френски. Тези езици му помагат и в обучението по физика, което той провежда сам, като гледа чуждестранни клипове в интернет. Само за 2 г. Кристиан успява да достигне до това високо ниво в точната наука.

"Изведнъж се запали по физиката! Даже каза, че аз съм го вдъхновил, защото като малък съм му показвал звездите. Преди това беше шампион по жиу-жицу. След като спря да тренира, започна много сериозно да се занимава с науката. Като се прибере, вместо да играе на компютърни игри, гледа клипове или чете книги, свързани с физиката", сподели пред "България Днес" гордият татко Кристиан Ивковски, на когото момчето е кръстено.

Бащата определя сина си като много будно момче, като уменията му дори понякога граничат със свръхестественото.

"Има много интересни истории около него. Една от които е как със силата на мисълта,( успя да спечели два меча на "Междузвездни войни" от една раздаванка. Крис започна да си представя, че е победил и даже са му връчили наградата, и някак си с мисълта си успя да предизвика съдбата и наистина спечели", разказа Кристиан-старши.

Реклама
Реклама
Реклама