Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/9830793 www.bgdnes.bg

Мариян тегли 85-тонен локомотив за "Гинес"

   Най-силният българин в зрелищна акция

Поне 10 метра за 60 секунди ще опита да го издърпа Мариян Димитров

85-тонен локомотив за нов рекорд на "Гинес" ще тегли най-силният българин!

Мариян Димитров от Пловдив ще опита да изтегли един от най-новите локомотиви на БДЖ поне на 10 метра разстояние за 60 секунди. Работещият като полицейски служител в Града под тепетата здравеняк е уведомил служителите на "Гинес" за предстоящото в събота мероприятие в Пловдив. Очаква се дърпането да започне малко след 13 ч. в железопътното депо.

"Нямам търпение да направя този рекорд! Още през февруари постигнахме договореност с ръководството на БДЖ за това мероприятие и те осигуряват най-новия локомотив, който наскоро е пуснат в движение. Все още нямам отговор от "Гинес", но от практиката се знае, че те отговарят в последния момент. Ако не дойде техен служител да присъства, ще изпратя видеоматериал от събитието, което ще се снима от всички страни", сподели пред "България Днес" Мариян.

Реклама

Един от най-запомнящите се участници в "България търси талант" ще атакува рекорд за най-дълго разстояние, на което се избутва толкова тежко возило. След като Мариян демонстрира през последните години как с лекота издърпва на няколко метра 16-тонен автобус, разхожда се с 650-килограмова кобилица повече от четири метра и издърпва трамвай, сега Димитров се изправя пред ново огромно предизвикателство.

"Два руски рекорда има в "Гинес" в тази насока. Единият издърпва 288-тонен влак на разстояние от един метър и 10 сантиметра. А другият тегли 388-тонен влак около 80 сантиметра. При мен тонажът е по-малък - 85, но целта е да го дърпам поне 10 метра за рекорд за разстояние", поясни още пред вестника силовакът, който е един от униформените служители на реда, работещи на първа линия не само в периода на коронакризата, но и в останалото време заради естеството на работата си.

За целта на релсите в депото в Пловдив вече е монтирана желязна стълба, за която Мариян ще се захваща за опора, докато дърпа с овързано около него въже локомотива. Тя е 10 метра и ако опитът се окаже успешен и за минута Мариян преодолее дистанцията, ще се наложи да търси опора в траверсите под релсите.

"Най-трудното е да отлепи и да тръгне. После няма проблем. На момента преди дърпането ще разчертаем разстоянието по релсите през 50 см и после ще се види колко точно е изминато", добави пред вестника Димитров, който може да попадне в "Гинес" редом освен до руските рекордьори, така и до индийските, дърпащи кораби и влакове със зъби, брада и коса.

В четвъртък българинът, който официално е и най-силният мъж на Балканите, направи проба. Вчера той издърпа 60-тонен локомотив без проблем.

Реклама

"Притеснявах се много, преди да го изтегля. Но след като без особено напрягане и дори спокойно го издърпах, се успокоих. Дори спестих сили за събота, за да се съхраня", разкри още Мариян, който се чувства в отлична форма и готов за сетен път да прослави България.

Малайзиецът Ратакришнан Велу влиза в "Гинес" през 2001 г., успявайки да помръдне шест вагона... само със зъби. А през 200 г. издърпва 328-тонен влак в Куала Лумпур. Така си печели прозвището "краля на зъбите".

Индиецът Нариндер Сингх също не остава по-назад и през 1997 г. блесва в "Гинес", след като помръдва със зъбите си въже, придържащо 320-тонен кораб край пристанището Каосюн в Китай.

Реклама
Реклама
Реклама