Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/9217770 www.bgdnes.bg

Мариян тегли влак за рекорд

С 80-тонна композиция ще бори най-силният българин

Иска да постави европейски и световен връх- подз.

Издърпване на 80-тонен влак! Това е новото предизвикателство, пред което се изправя най-силният българин Мариян Димитров. Ако се справи със задачата, освен балкански рекордът на нашето момче може да бъде европейски и дори световен.

"Уточняваме нещата с БДЖ, става дума за един от по-новите влакове. Ако всичко бъде наред, се надявам до края на годината да успеем да се организираме и да го издърпам. Този път ще има специална комисия, която да отрази постижението в зависимост от разстоянието, на което ще издърпам влака, и времето. Ще се боря за европейски и световен рекорд", разказа още пред вестника най-силният нашенец, а "България Днес" му стиска палци и пожелава успех!

Реклама

31-годишният мъж дърпа без особени затруднения 16-тонен автобус, вдига 135-килограмов дъмпел с една ръка, разхожда се с 650-килограмова кобилица без проблем четири метра и наскоро сам издърпа трамвай.

Мариян направи фурор в шоуто "България търси талант" през 2019 г. и прикова погледите към себе си. Пловдивчанинът тренира от 5-годишен и оттогава е огромната му привързаност по тежестите и силовите спортове.

Най-мощният българин се възстановява успешно след тежката контузия, която получи в началото на юли по време на тренировка. Тогава 350-килограмова щанга притисна зверски вратните прешлени на здравеняка.

"На 30 юни почина дядо ми, който ме е отгледал. 3-4 дни не бях спал - разказа Димитров. - Отидох да потренирам в залата. Използвах железа, които сам си бях заварявал. Нагласих се за клек, но щангата ме натисна. Прешленът излезе и после сам влезе и се намести. Усетих как прищипах нерв. Удари ме ток в цялото тяло. Вратът се наду чак до главата. Много се изплаших, но за щастие, не беше нищо сериозно", спомня си за неприятния момент Мариян.

Докато тренира усилено за новото върхово постижение, Мариян работи като полицай в родния Пловдив. След 13 години в системата на МВР служителят от специализираните полицейски сили подкрепя исканията на служителите на реда за по-високи възнаграждения.

"Българските полицаи заслужават исканото от тях увеличение на възнагражденията си с 30%. Подкрепям желанието на колегите. Често ние сме на първа линия на инциденти или други събития преди всички останали. Работата ни е напрегната и отговорна, а говорейки си със служители на реда от други страни, установявам, че ние сме доста далеч от тях в това отношение", сподели пред "България Днес" най-силният българин.

Реклама

Абсолютният балкански първенец в силовите спортове "Стронгмен" е униформен служител в родния Пловдив и вижда отблизо ситуацията с работата в условията на извънредна обстановка. Налагаше му се да бъде част от служителите на реда, контролиращи преминаването на автомобили през контролно-пропускателните пунктове около града под тепетата, когато бяха въведени по време на първата вълна от коронавирусната инфекция.

"Това е наше призвание, което изпълняваме с чест. Затова и органите на реда заслужават достойно европейско заплащане", категоричен е Димитров.

Вдига всякакви тежести с лекота

"Кралят на зъбите" е абсолютният шампион

Малайзиецът Ратакришнан Велу е абсолютният шампион в Книгата на рекордите "Гинес" по дърпане на тежетси. През 2001 г. той успява да помръдне шест вагона само със зъби.

Подвигът носи на Велу прякора Краля на зъбите. През 2007 г. издърпва 328-тонен влак в Куала Лумпур.

Сериозна конкуренция на малайзиеца е индиецът Нариндер Сингх. Той също поставя рекорд на "Гинес" за най-тежък издърпан товар, но това става през 1997 г. Тогава Сингх помръдва със зъбите си въже, придържащо 320-тонен кораб край пристанището Каосюн в Китай.

Друг рекорд се държи от руския шампион по пауърлифтинг Иван Савкин. През февруари 2017 г. той изтегля 288-тонен електрически влак на разстояние от 1,1 метра.

Предишният рекорд е поставен през август 2016 г. от друг руски спортист, който издърпва 192-тонен локомотив.

Реклама
Реклама
Реклама