Катми с мая
Необходими продукти:
1/2 кг брашно
100 г масло
1 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. вода
1 жълтък
15 г мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Маята се смесва със захарта и се разтваря във водата. Прибавят се брашното и солта. Забърква се тесто с гъстотата на боза и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. После с черпак се сипва от сместа в съд с гореща мазнина, като непрекъснато мажем съда с масло и разбит жълтък. Катмите се изпичат и от двете страни до порозовяване. Нареждат се в намаслена тава, като всяка катма се ръси с леко подсолена вода и се маже с масло.
Катмите се оставят да изстинат и се заливат с горещото мляко. Изчакват се да набъбнат и да омекнат добре, след това се нарязват на квадрати и се сервират.
Реклама
Реклама