Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусна Коледа
Серията вина Kabile ги вдъхнови да създадат празнични рецепти с вино за всяко семейство
Какво е Коледа без присъствието на вкусна храна и хубаво вино? Серията Kabile, вдъхновени от най-древните традиции във винопроизводството по нашите земи, поканиха популярни кулинарни блогъри да разкрият тайните си за приготвяне на неустоими рецепти с червено вино за предстоящите празници. Антонина Петрова, която стои зад кулинарния канал „Приказна кухня с Ани“ приготви Свински врат с червено вино и череши, Ани Шакарян от „Вкуснотека“ заложи на популярния и много обичан Бьоф Строганов, а Мирослав Гечев от „Готвене за начинаещи“ заложи на поширана круша в сироп от червено вино.
Серията вина на „Вила Ямбол“ Kabile са вдъхновени от традициите на ямболския регион и наследството на древния тракийски град Кабиле, който се намира именно там. Градът е бил център на тракийската цивилизация в продължения на хилядолетия, покровителстван от великата богиня-майка Кибела – символ на природата и плодородието. Една земя, съхранила магията на виното и до днес. В чест на това богато наследство, на етикета на това вино откриваме великата богиня Кибела. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.
Ани Шакарян, създател на блога „Вкуснотека“:
БЬОФ СТРОГАНОВ
Ястието се съчетава отлично с ароматното червено вино Kabile Сира на „Вила Ямлол“. То има има богат, наситен рубиненочервен цвят с виолетови оттенъци. Притежава пленяващ аромат с барикова зрялост. Едно добре балансирано вино с хармоничен вкус, плътно тяло и запомнящ се финал, което е изключително подходящо за червени меса и дивеч.
Продукти за телешкото:
- 600-700 г телешко бонфиле
- 3 с.л. брашно
- 1/2 ч.л. сол
- черен пипер
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. масло
- 1 малка глава лук
- 250 г гъби Печурки
- 1 скилидка чесън
- 400 мл. телешки или зеленчуков бульон
- 2 с.л. сос Уорчестър
- 1/2 ч.л. Дижонска горчица
- 1/2 ч.л. листенца прясна мащерка
- 1/2 ч.ч. заквасена сметана
Начинн приготвяне:
Нарежете лука на ситно. Оставете настрана. Нарежете гъбите на филии. Нарежете и скилидката чесън. Нарежете телешкото бонфиле на жулиени. Сложете го в купа и поръсете със сол, черен пипер и с.л. брашно. Изтупайте излишното. Загрейте зехтин в тиган и запечатайте в него телешките филенца буквално за минута, като внимавате отвътре да останат розови. Не бива да ги пресготвяте, защото след това ще се досготвят в соса. Прехвърлете ги в отделна чиния. Намалете котлона на средна степен. Добавете маслото и нарязания на ситно лук и го запържете до омекване. Сложете нарязаните гъби в тигана. Добавете и чесъна и гответе до омекване на гъбите. Добавете останалите 2 с.л. брашно към гъбите и гответе за още минута. Налейте бульона, сложете горчицата, соса Уорчестър и прясната мащерка. Кипнете, разбъркайте добре и намалете, като продължите да готвите още 5 минути на среден огън.
Продукти за картофеното пюре:
- 1 кг картофи
- 40 г масло
- 120 мл. прясно мляко
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне на картофеното пюре: Измийте картофите с четка много добре. Сложете ги в тенджера с вода и 1 ч.л. сол и ги сварете с обелките, докато вилица влезе в картофа изцяло. Отцедете водата, обелете картофите още топли и ги върнете в тенджерата на слаб огън. Намачкайте ги с маслото и добавете прясното мляко на части. Намачкайте добре пюрето, доколкото е възможно да стане гладко. Подправете с черен пипер и сол.
Антонина Петрова, автор на кулинарния канал „Приказна кухня с Ани“
СВИНСКИ ВРАТ С ЧЕРВЕНО ВИНО И ЧЕРЕШИ
Ястието се получава отлично с ароматното червено вино Kabile Мавруд и Каберне Совиньон на „Вила Ямбол“, което има впечатляващ плодов аромат на зрели черни плодове - черна череша, боровинка, синя слива, нотка черен пипер и фина барикова зрялост.
Продукти:
- 1 кг свински врат без кости
- 2 чаши червено вино Kabile Мавруд и Каберне Совиньон
- 1 чаша сушени черни череши без костилка
- 3 скилидки чесън, нарязани
- 2 глави лук, нарязан
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сушен розмарин
- 1 ч.л. сушен мащерка
Начин на приготвяне:
Подготовка на месото: Натрийте свинския врат със сол, черен пипер, розмарин и мащерка. Оставете го да почива за около 30 минути.
Запържване: Загрейте зехтина в тиган и запържете свинския врат от всички страни до златисто кафяво.
Подготовка за печене: Поставете месото в подходяща тава за печене. Добавете нарязания лук и чесън около него.
Добавяне на вино и череши: Изсипете червеното вино върху месото и поръсете сушените череши отгоре.
Печене: Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 160°C за около 1.5-2 часа или докато месото стане напълно меко.
Финални стъпки: Премахнете фолиото и оставете месото да се запече още малко, ако искате да има хрупкава коричка.
Поднасяне: Сервирайте месото, нарязано със соса от тавата.
Мирослав Гечев, създател на кулинарния канал „Готвене за начинаещи“:
ПОШИРАНА КРУША В СИРОП ОТ ЧЕРВЕНО ВИНО
Kabile Мерло и Каберне Совиньон на „Вила Ямбол“ притежава изключително приятен аромат на черна череша, къпина, касис, шоколад и канела, които чудесно си подхождат с крушата и останалите съставки на рецептата.
Необходими продукти за 4 порции:
- 2 големи круши
- 350 мл червено вино
- сокът и кората от 1/2 портокал
- пръчка канела
- 3-4 карамфилчета
- 3-4 кардамона
- 100-120 г захар
За крема:
- 250 мл сметана /30-35% масленост/
- 110 г бял шоколад
- 130 г маскарпоне
- ванилия екстракт или пръчка
Начин на приготвяне:
В касерола сложете виното, кората и сокът от портокала, подправките и захарта. Загрейте почти до кипене и намалете на много слаба степен, за да може виното едва да къкри. През това време обелете крушите и ги разрежете на две, почистете от семки и твърди части. Ако се забавите ги поръсете с лимонов сок, за да не потъмнеят. Потопете крушите във виненият сироп и ги гответе между 15 до 20 минути, без да кипят. Времето зависи от сорта круши и колко са твърди. Проверявайте ги с тънко ножче, не ги преварявайте, защото има опасност да си загубят хубавата форма и да се скашкат. След като са готови ги извадете в отделен съд и ги оставете да се охлаждат. Кипнете сиропа и го редуцирайте до 1/3 от обема му. Оставете го да се охлади и залейте крушите с него, приберете в хладилника. Най-вероятно сиропа няма да ги покрива напълно, затова след 1-2 часа завъртете крушите. Добре е да престоят в хладилника накиснати в сиропа поне 4-5 часа, но може да ги оставите до 2-3 дни без проблем. За крема зарейте 1/2 от сметаната и с нея залейте белият шоколад, след като се разтопи напълно, добавете останалата сметана и хомогенизирайте с пасатор. Приберете в хладилника за 4-5 часа. Преди поднасяне разбийте маскарпонето с белият ганаж до лек крем. Завършете с малко шам фъстък или други ядки.