Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/20187075 www.bgdnes.bg

Как да си направите най-вкусната салата "Цезар"

Една от най-желаните пролетни салата, която се сервира у нас и по света, е салата "Цезар".

Историите разказват, че създаването на салатата се преписва на ресторантьора Цезар Кардини - италиански имигрант, който държал ресторанти в Мексико и САЩ.  Неговата дъщеря Роза разказва, че баща ѝ създал салатата през 1924 г. на  Четвърти юли, когато в ресторанта му придошли да празнуват "Деня на благодарността" повече от очаквания брой посетители. Притиснат от изчерпването на продуктите в кухнята, Кардини се справил с с проблема, като добавил с порциите освен листа от маруля,  гарнирани с пармезан, лимонов сок, зехтин, яйце, черен пипер, сос Уорчестър, но и крутони, и късчета аншоа.

Ето и оригиналната рецепта на салата "Цезар"

Необходими продукти:
100 г италиански хляб
1 скилидка чесън
1/4 ч. ч. майонеза
1/4 ч. ч. прясно настъргано сирене "Пармезан"
3 с. л. прясно изцеден лимонов сок
1 с. л. зехтин
1 ч. л. аншоа
1 салата "Айсберг"
едро смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 200 градуса. Нарежете хляба на филийки с дебелина 1 см и намажете с чесън и олио от двете им страни. След това ги нарежете на кубчета, сложете ги в тавичка и ги изпечете, докато добият златисто кафяв цвят. Оставете ги да изстинат.
През това време разбъркайте в голяма купа за салата майонезата, пармезана, лимоновия сок, зехтина, пастата от аншоа и 1/4 чаена лъжица черен пипер.
Отстранете кочана и нарежете айсберга на четири равни части, а след това - на едри парчета. Поставете в купа за салата и овкусете с предварително приготвения дресинг. Разбъркайте добре и поръсете с кротоните.

Да ви е сладко!

Четете още

Актьорът Георги Стайков: Луканката, шопската салата и жена ми ме върнаха в България

Актьорът Георги Стайков: Луканката, шопската салата и жена ми ме върнаха в България

Диетологът проф. Донка Байкова: Яжте много зеленчуци по време на постите!

Диетологът проф. Донка Байкова: Яжте много зеленчуци по време на постите!

Защо е СУПЕР полезно да ядем кисело зеле и да пием зелев сок

Защо е СУПЕР полезно да ядем кисело зеле и да пием зелев сок

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Реклама
Реклама
Реклама