Ароматна ципура на фурна
Необходими продукти:
2 риби ципура - цели
1 бр. лимон
щипка розмарин
4-5 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
черен пипер, сол
1/2 връзка магданоз
100 мл бяло вино
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства и измива. Посолява се отвън и отвътре. Слага се в тава, предварително постлана с хартия за печене. Правят се два напречни разреза на самата риба, за да могат подправките да се просмучат в нея. Приготвя се смес от подправките: счукания чесън, розмарина, черния пипер, магданоза и сока от половината лимон. Поръсваме рибата със зехтина, намазваме я със сместа от подправки отвън и отвътре, поръсваме и виното. Нарязваме останалия половин лимон на резени и подреждаме върху рибата. Оставяме половин час да се напои. Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем около 40 минути на 200 градуса и още 10 минути без фолиото с вентилатор, за да получи рибата коричка.