Домашен козунак
Необходими продукти:
1 кг брашно
5 яйца
200 мл прясно мляко
200 г захар
1 кубче мая
щипка сол
100 г масло
100 мл олио
настъргана лимонена кора
Начин на приготвяне:
5-те яйца се разбъркват със захарта - единият белтък се отделя за намазване.
В дълбок съд сипваме брашното - правим кладенче.
Загряваме млякото слагаме щипка захар и маята - изсипваме при брашното, замесваме като обикновено тесто и оставяме да втаса. След това разтапяме маслото и смесваме с олиото и лимонената кора. Размесваме сместа с втасалото тесто, докато поеме цялата смес и се получат много пластове в тестото.
Оформяме на плитка, намазваме с белтъка и пак оставяме на топло да бухне отново - печем на 180 градуса.
Реклама
Реклама