Оризов пудинг
с яйчен крем
Необходими продукти:
200 г ориз
1/2 л прясно мляко
150 г захар
100 г стафиди
1 ч.л. лимонова кора
6 жълтъка
150 г захар
1 л. прясно мляко
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
В тенджера се слагат прясното мляко, половината от захарта и ориза. Сваряват се на слаб огън. В края на варенето се добавят стафидите и настърганата кора на лимона. Сместа се изсипва във форма за печене.
Останалата захар се карамелизира и с нея се полива оризът.
Слага се във фурна и се пече за 20 минути.
Междувременно се приготвя яйчния крем, като за целта млякото и захарта се кипват. Жълтъците се разбиват с малко от затопленото прясно мляко и се добавят на тънка струйка към крема. Щом той се сгъсти, се добавя ванилията и се разбърква. Когато оризовият пудинг се изпече, се прехвърля в чиния за торта и се залива с приготвения яйчен крем.