Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19041448 www.bgdnes.bg

Щъркели се връщат обратно в България! Дали е заради войната?

Щъркели масово се връщат в Бългрия. Мнозина се питат дали това е свързано с войната в Близкия изток, снегът в Южна Африка или неочакван предтсоящ катаклизъм.

Снимал ги е Семчо Миронов, който видял щъркелите в монтанското село Якимово. Той твърди, че е познал петте щъркела – два възрастни и три млади, които са обитавали същите гнезда и през лятото и са ги напуснали в първата половина на август.

Реклама

"Онзи ден в Африка валя 20 см сняг, а там никога не е валяло. Не е причината само войната. Те усещат катаклизмите, които предстоят, и за да се върнат, никак няма да е на добре. Пътят им минава през Ливан и частично Израел. За зимата ще трябва да бъдат прибрани на топло. От една седмица в Южна Африка е почти бедствено положение. Не следите ли новините? На места снежната покривка е достигнала 2 метра, температурите рязко са паднали. Птиците усещат промяната и може би това е една от причините за връщането им по места." Това са само малка част от коментарите в социалните мрежи.

Въпреки твърденията на хората не е възможно щъркелите да са заминали и да са се върнали само месец след това, обясниха пред "24 часа" Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците и ветеринарният лекар Славко Николов.

"Повечето хора си мислят, че миграцията при щъркелите започва много рязко и свършва бързо, но истината е, че е комплексен и дълъг процес. Тя започва в края на август, но продължава през септември и октомври. Птиците не се изнасят едновременно, а на групи", обясни Градинаров. Според него това са щъркели, които се възползват от топлото време. Войната в Близкия изток е в определена територия, така че птиците могат да я заобиколят. Снегът в Южна Африка също не може да е причина, която да върне птиците у нас, защото те не стигат толкова далеч. "При щъркелите причината да мигрират в Африка е най-вече хранителната база, а не студеното време или температурата. Те могат да издържат много време без храна", разясни Димитър Градинаров. По думите му огромен енергиен разход би им струвал, ако птиците се връщаха наобратно само месец след като са заминали.

"Може да идват от Северна Европа и да са спрели за почивка в района на Монтана. Имат инстинкт, който ги кара да презимуват на юг, а напролет да се върнат. Никъде досега не съм срещал в научната литература, че е възможно да се върнат. Това е еволюционна закономерност, ритъм на живота", обяснява д-р Николов.

Четете още

Изненада! Щъркелите в България си изневеряват

Изненада! Щъркелите в България си изневеряват

Щъркелите Драга и Драго загубиха бебе

Щъркелите Драга и Драго загубиха бебе

БРАВО! Монтираха метално гнездо за щъркели

БРАВО! Монтираха метално гнездо за щъркели

Щъркелът Дончо стяга гнездо за любимата си

Щъркелът Дончо стяга гнездо за любимата си

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама