Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17207356 www.bgdnes.bg

Щъркелът Дончо стяга гнездо за любимата си

Пристигна първата прелетна птица у нас 

Името му е дадено от дядо в селото, който почина, казва кметицата на Подкрепа 

"Щъркелът Дончо стяга гнездо за любимата си и е в очакване за нейното пристигане."

Това разкри пред "България Днес" кметът на хасковското село Подкрепа Татяна Георгиева. Прелетната птица пристигна първа у нас преди няколко дни в населеното място и зарадва малки и големи. Всички жители на селото очакват с нетърпение Дончо в началото на март, но този път предвестникът на пролетта изненада всички с идването си от две седмици по-рано.

Реклама

"Много сме щастливи, че Дончо и тази година си дойде в Подкрепа. Птицата се превърна в истински символ на нашето село и всички му се радват. Тази година ми звънят хора от цялата страна, за да разпитват за щъркела", споделя с усмивка Татяна.

По думите й всички в Подкрепа вярват, че откакто Дончо идва в селото, всяка година е плодородна и имат късмет.

"Щъркелът долита винаги по-рано, за да подготви гнездото, което се намира до църквата "Св. Илия пророк". Няколко дни след него се появява и женската птица", разказва кметицата.

Георгиева разкри, че името на щъркела Дончо му е дадено от дядо, който преди години го кръстил така. За съжаление старецът вече е починал.

"В негова чест решихме официално така да кръстим прелетната птица, дори тук в общината му е записано името. Все още не сме кръстили любимата на Дончо, но нямаме и желание на този етап", разказва кметицата.

По нейни думи в Подкрепа има общо седем гнезда, шест от които всяка година се заемат.

"Много ни е мъчно, че винаги едно остава празно и винаги сме с надежда, че нови щъркели ще долят в селото ни", споделя Татяна. По думите й заради силния вятър през зимата гнездата на щъркелите се рушат. Въпреки това местните винаги помагат и гледат да ги заздравят, както могат.

Четете още

Ранна пролет! Дойде първият щъркел в България

Ранна пролет! Дойде първият щъркел в България

Щъркел сви гнездо на комин и спря отоплението на три училища

Щъркел сви гнездо на комин и спря отоплението на три училища

Реклама
Реклама
Реклама