Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19035293 www.bgdnes.bg

Проклятие застига Левон Манукян

*Диригентът подготвял рецитал с последните творби на най-известните композитори

*Предупреждавахме го да не прави концерт с произведения, които носят нещастие, казват колеги на маестрото

Реклама

Числото "9" се оказва проклятие както за някои от най-големите композитори на всички времена, така и за Левон Манукян.

Бетовен, Шуберт, Дворжак, Малер и Брукнер оставят под този номер едни от най-великите шедьоври на всички времена, докоснати от Бог, а след това си отиват от този свят. Тяхното мрачно предчувствие за тази цифра ги превръща във фаталисти, които със страх очакват своята "последна симфония" или се опитват да я прескочат, но... неуспешно.

Само преди дни - на 8 септември, филхармонията в Разград начело с диригента Манукян е решила да отдаде своята почит към тези творби, някои от които ще прозвучат премиерно за Разград догодина от май до ноември като турне.

Близки до майсторската палка на Левон са го предупредили, че не е добре да се захваща с фаталните творби, защото може да му донесе лош късмет. Самият той обаче се изсмял на думите им.

Няколко дни по-късно съдбата си го връща. Макунян бе арестуван, впоследствие освободен под гаранция, по обвинения за източени от Министерството на културата 1,7 млн лева, които били раздавани на фиктивни служители в Перник. Вече три поредни дни никой от неговото семейство не пожела да коментира случката. Майката на Левон – Юлия, само каза, че той все още не е уволняван отникъде. Двамата работят с най-популярните певци и актьори у нас, а с днешна дата никой от тях не иска да ги коментира.

Единствено актьорът Веселин Ранков сподели, че "деянието, извършено от един диригент, който явно добре владее палката и доста добре ръководи оркестър, който не съществува, е една много добра фантазия, която може да се използва за бъдещ проект".

Реклама

"Хвърлих поглед върху биографията на Манукян. Той е млад човек, вече има 4500 концерта и участия, което е твърде сериозна професионална изява и ако направим съпоставка между тези цифри и другите, явно че по своя път е научил доста неща", заяви още Ранков.

Друг актьор, който реши да изкаже личното си мнение, бе Христо Мутафчиев, шеф на Съюза на артистите. "Осъзнавам, че явно не сме били достатъчно бдителни и може би не сме реагирали навреме при различни сигнали, които сме получавали, за да алармираме за пробив в системата", признава Мутафчиев. Той апелира и да се помисли как ще се разходват бъдещите средства за култура и как ще се разпределят по предназначение. Необходимо е да знаем, че държавата ще упражни контрол и ще защити правата ни. Всички ние, които протестирахме миналата година и извоювахме рекорден бюджет за култура, трябва да получим увереност, че битката ни не е била напразно", каза още Мутафчиев.

Възможно е да се окаже, че схемата, по която са източвани пари от културните ведомства в Разград, не е изолиран случай. След Манукян беше привикан за разпит и директорът на Смолянския театър. Той също получи обвинение вчера.

Димитър Туджаров-Шкумбата:

Ако е вярно, че е източвал пари, срамота е!

"Не познавам лично Левон, виждал съм го веднъж в Карлово на благотворителен концерт с дечица. Той само ръкомахаше на оркестъра, аз си изпълних моите си неща и ни снимаха накрая. Симпатичен човек, явно и талантлив. Странно ми е всичко това около него, дано не е точно това, в което го обвиняват. Но ако е така, ако е вярно, то е срамота! Всеки обаче трябва да си отговаря за деянията." Това каза пред вестника шоуменът Димитър Туджаров - Шкумбата, който единствен пожела да коментира действията на Левон Манукян.

Диригентът е работил с много от популярните ни певци и музиканти, но всички те предпочитат да стоят на дистанция от случващото се, тъй като не са наясно със ситуацията.

"Според мен това е чудовищна грешка. Надявам се неговата невинност да се докаже. Стоя още зад думите си", потвърди отново казаното преди ден за маестрото и певицата Тони Димитрова, с която Левон е работил през годините. Именно на големия й концерт в НДК свири оркестърът на Манукян.

15 бона гаранция за шефа на Родопския театър

Обвинения за присвояване на 580 хил. лева са повдигнати на шефа на Родопския драматичен театър Румен Бечев! Това съобщава зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов на брифинг по случая "Манукян". След като са му повдигнати обвинения, директорът от Смолян е пуснат срещу гаранция от 15 хиляди лева заради възрастта и здравословното му състояние. Наложена му е забрана да напуска страната.

И в Родопския драматичен, и в Разградския театър са установени по 41 фиктивни назначения. В Смолян са давани по 14 хил. лева на човек дневна премия, а в Разград - по 25 хил. лв., съобщават разследващите.

От присвоените до момента пари те успяват да изземат около 252 хилядарки. От тях 82 бона са предадени от фиктивните работници. Предполага се, че в Разград има поне още 20 души, които са се облагодетелствали от схемата.

Четете още

Тони Димитрова и артисти в потрес от ареста на Манукян

Тони Димитрова и артисти в потрес от ареста на Манукян

Ето го третия от помагачите на погнатия диригент Манукян

Ето го третия от помагачите на погнатия диригент Манукян

Арестуваният театрален шеф пуснат срещу 50 бона

Арестуваният театрален шеф пуснат срещу 50 бона

Арестуван е театрален шеф, обвинен е в пране на пари и източване на бюджета

Арестуван е театрален шеф, обвинен е в пране на пари и източване на бюджета

Реклама
Реклама
Реклама