Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/17796134 www.bgdnes.bg

"Вкусът на България" със специален епизод посветен на Великден

Как се боядисват великденски яйца с естествени багрила и рецепта за зелен козунак - тази събота от 11:00 ч. по bTV

Тази събота (4 май) от 11:00 ч. „Вкусът на България" ще подари на зрителите на bTV специален епизод, посветен на най-хубавия пролетен празник – Великден. Мария Жекова ще бъде гост на градовете Стамболийски и Перущица - истински плодороден регион, превърнал се в рай за земеделците.

Реклама

В Стамболийски местна жителка ще сподели семейна рецепта за агнешко печено със специална марината от зелени подправки, набрани директно от градината й. Мария ще научи и рецептата за оригинална „вегетарианска дроб сарма", „пухкав тутманик с песто и тиквени" семки и „меденки с орехи и черен шоколад". За да бъде празникът още по-прекрасен, водещата и нейната домакиня ще дадат на зрителите и идея за красива декорация на великденската трапеза.

Кулинарното пътешествие ще продължи в Перущица, където Мария Жекова ще научи повече за традициите в месенето на обредни хлябове в региона. Зрителите ще разберат и каква е история на козунака и как сладкият хляб навлиза по нашите земи.

Следва среща с фотографа Здравка Кокалова – любителка на дивите рецепти и балансираното хранене, която ще демонстрира преплитането на традицията с модерния привкус като приготви „зелен козунак" с маточина и спанак, лимони и бял шоколад и „пресни картофи с песто от див чесън". Зрителите ще научат още как се боядисват великденски яйца с естествени багрила и как се отглеждат зеленчуци на принципа на естественото градинарство. Приятелка на водещата и вдъхновяващ кулинарен ентусиаст - Здравка устоява и спазва принципите за устойчиво бъдеще.

В навечерието на Великден, Мария Жекова ще пожелае на зрителите на „Вкусът на България" мир, здраве и благоденствие, и да празнуват празника на светлината и добротата в компанията с любимите хора.

„Вкусът на България" също се реализира в съответствие с т.нар. „зелени практики" (Green Filming) с грижа за околната среда и полагa усилия за намаляване на въглеродния си отпечатък. Предаването е новата сертифицирана екоустойчива въглеродно неутрална телевизионна продукция на bTV от британската платформа Аlbert, част от BAFTA (British Academy of Film and Television Arts).

Гледайте „Вкусът на България" тази събота от 11:00 ч. по bTV.

Четете още

Кулинарни картини от Видин и региона - в новия епизод на "Вкусът на България"

Кулинарни картини от Видин и региона - в новия епизод на "Вкусът на България"

Среща с чудните традиции на ваяците в новия епизод на "Вкусът на България"

Среща с чудните традиции на ваяците в новия епизод на "Вкусът на България"

Мария Жекова, водеща на "Вкусът на България" по Би Ти Ви: Не осъзнаваме какви късметлии сме да живеем в България

Мария Жекова, водеща на "Вкусът на България" по Би Ти Ви: Не осъзнаваме какви късметлии сме да живеем в България

"Вкусът на България" тръгва на пътешествие из трънския край

"Вкусът на България" тръгва на пътешествие из трънския край

Реклама
Реклама
Реклама