Среща с чудните традиции на ваяците в новия епизод на "Вкусът на България"
Мария Жекова разкрива каква е тайната съставка на домашната шарена сол и меси с една ръка - тази събота от 11 ч. по bTV
Тази събота (16 декември) от 11 ч. по bTV водещата на „Вкусът на България"– Мария Жекова ще открие магичния район на Долни Чифлик, където се простира най-дългата и чиста брегова линия в България. Тя ще тръгне по следите на един от най-старите български етноси - ваяците, за да стигне до вълшебното село Солник.
В него зрителите ще се запознаят със собственик на развъдно стопанство за коледни дръвчета. От него ще разберат кой е най-красивият вид коледно дърво и как да избират дръвче, така че да опазят природата от сеч на естествени насаждения.
Солник е своеобразен етнографски и езиков резерват на ваяците - един от най-старите етноси населявали нашите земи. Водещата ще гостува в дома на баба Радка, от която ще научи за ваяшките обичаи, традиции и диалект. Двете ще приготвят заедно типични за региона ястия, сред които „пиперна каша", която се използва за лечение и прогонване на болести и рецептата за „платеки". Мария ще научи от гостоприемната си домакиня каква е тайната съставка за приготвянето на домашната шарена сол и как се меси и точи с една ръка.
Освен кулинарното знание, баба Радка ще сподели и тайни за сватбените традиции в района на Солник, и ще покаже на Мария своя чеиз и старинни накити, които са на повече от 100 години.
Не пропускайте „Вкусът на България" тази събота от 11:00 ч. по bTV.