СУПА С МОРСКИ ДАРОВЕ
Необходими продукти:
500 г замразени морски дарове
2 с. л. краве масло
1 стрък керевиз
2 скилидки чесън
1/2 ч. л. червен пипер
1 морков
1 стрък праз
200 мл бяло вино „Ризлинг“
600 мл рибен бульон
1/4 ч. л. сух девесил
100 г заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
за кростините:
1 багета
2 скилидки чесън
3 с. л. краве масло
Начин на приготвяне:
Празът, морковите, чесънът и целината се нарязват на ситно и се запържват в сгорещеното масло. Прибавя се червеният пипер. Деглазира се с виното и се готви, докато алкохолът се изпари. Налива се бульонът и се вари на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. Добавят се предварително размразените морски дарове. Овкусява се със сол, черен пипер и девесила. Прибавя се и заквасената сметана, кипва се и се дърпа от котлона. Багетата се нарязва на тънко и се запича за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна. Натрива се с чесъна и се намазва с маслото. Супата се сервира с кростините.