Рататуй
Необходими продукти:
тиквички - 4 броя
патладжани - 2 броя
домати - 1 кг
маслиново масло - 200 мл
чесън - 1 глава
червени чушки - 1 кг
лук - 200 г
мащерка - 6 стръка
начин на приготвяне:
Тиквичките, патладжаните и обелените домати се нарязват на тънки шайби (около 2 мм). Парчетата от зеленчуците, които не могат да се нарежат, се запазват. В подходящ съд се задушават в 100 мл маслиново масло нарязаните лук, чесън, чушки и остатъците от тиквичките, патладжаните и доматите. Овкусяват се със сол и се готвят на умерен огън под капак около 30 минути. След това се пасират до фина смес. Оставят се настрана.
Форма за печене се намазва със соса от чушки и върху него се редуват шайбите зеленчуци. Полива се обилно с останалото маслиново масло, прибавят се стръкчетата мащерка, посолява се и се покрива с хартия за печене.
Пече сe в загрята на 160 градуса фурна за 45 минути. С помощта на метален ринг се оформят порции. Сервира се с чушковия сос, листа босилек, черен пипер и капки маслиново масло.