ПИЛЕ С ОРИЗ НА ФУРНА
Необходими продукти:
1 пиле на порции
2 глави лук
1 морков
2 ч.ч. ориз
6 ч.ч. прецеден бульон (от пилето)
куркума, сол, джоджен, черен пипер - смлян и на зърна
сок от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се измива добре и се слага в подсолена вода. След като заври, се отпенва и се добавят една глава нарязан лук и няколко зърна черен пипер. Варим до почти пълна готовност но месото. В тиган в повечко мазнина се запържва другата нарязана глава лук с настъргания морков. Прибавя се измитият ориз и се запържва, докато стане прозрачен. Към края се добавя и куркумата. В тава се слагат оризът, отгоре свареното пилешко месо, налива се от бульона и се подправя на вкус със сол и млян черен пипер. Поръсва се с джоджен и се слага да се пече. След като ястието е готово, се вади от фурната, поръсва се със сока на половин лимон и се покрива с фолио за 20 минути. През това време оризът си "дръпва" остатъчната течност и мазнина.