Костур на фурна
Необходими съставки:
костур - 400 г филета
картофи - 2-3 бр.
майонеза - 4 с.л.
зехтин - 4 с.л.
вермут - 60 мл бял
черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
сол - на вкус
естрагон - 1 с.л. или на вкус, сушен
Начин на приготвяне
Почистете видимите костици от рибните филета, изплакнете под течаща вода за много кратко и после подсушете добре.
Обелете и нарежете картофите на тънки шайби, подредете ги в тавичка и поръсете със зехтин, черен пипер и сол.
Върху картофите положете филетата от костур, напръскайте и тях със много малко зехтин, посолете леко, залейте с бял вермут, намажете с майонезата и накрая ръснете малко естрагон.
Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути, ако филетата са дебели поне 1,5-2 см.
В случай че са тънки, от по-малки риби, първо запечете само картофките за около 15 минути, след това сложете рибата и печете 20-25 или докато майонезата отгоре започне да добива лек загар.
Поднесете филетата с картофки със свежа салата по избор.