Бански чомлек
Необходими съставки
телешки джолан - 2 кг
картофи - 1 кг
лук - 300 г кромид (5 - 6 глави)
вино - 400 мл червено
чесън - 10 скилидки
люти чушки - 2 броя
червен пипер - 1 с.л.
черен пипер - 15 зърна
дафинов лист - 2 броя
сол - на вкус
Начин на приготвяне
Нарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.
В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки чесън и лютивите пиперки.
Залейте с виното, добавете червения и черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус.
Може да долеете и малко топла вода. Сложете капака на гърнето и го пъхнете във фурната да се пече за 4 часа.
Реклама
Реклама