КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА С ГЪБИ И БЯЛ СОС
Необходими продукти:
1 кг картофи
300 г бекон
200 г гъби
300 г кашкавал
2 домата
50 г масло
150 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
5-6 триъгълничета топено сирене
100 г пушено сирене
сол, черен пипер, риган
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и нарязват на кръгчета. Беконът се реже на ситно, гъбите - на филийки, а доматите на тънки кръгчета. Тавата се намазва с масло. Подрежда се ред картофи, беконът и гъбите и останалите картофи. Посоляват се малко най-отгоре. После се слагат доматите, леко посолени, и се поръсват с парченца масло. Ястието се слага да се запече в гореща фурна. През това време сметаната се смесва с млякото и се слага да заври. Топеното и пушеното сирене се нарязват на дребни парченца и се изсипват в сметаната - бъркат се до разтопяването им. Добавят се подправките на вкус. Кашкавалът се настъргва. Когато ястието се запече, се изважда от фурната и се залива с млечната смес. Отгоре се поръсва с кашкавала и се връща да се допече, докато хване коричка.