Домашен шоколадов пудинг
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
яйца - 1 жълтък
захар - 50 г
нишесте - 35 г царевично
прясно мляко - 300 мл
шоколад - 100 г натурален с висок процент какао
кафе - 75 мл (смес еспресо+пълномаслено мляко)
сметана - 100 мл сладкарска
портокали - настъргана кора от 1 портокал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбийте много добре в огнеупорен съд жълтъка, захарта, нишестето, прясното мляко и сметаната.
Получената гладка смес сложете върху котлона да заври на средна температура, като бъркате непрекъснато.
Сместа завира и се сгъстява доста бързо. Внимавайте да не загори и след като заври, снемете от котлона.
Разбъркайте със сместа от еспресо и прясно мляко. Добавете настърганата портокалова кора, натрошения шоколад и разбърквайте, докато се разтопи напълно.
Още горещ, домашният шоколадов пудинг се разпределя в десертни чашки или купички. Оставете да престоят за 5-10 минути и ги покрийте с малко прозрачно фолио, за да не хване кора.
Приберете пудинга за няколко часа в хладилник, преди да поднесете. Отгоре направете украса от настърган шоколад и портокалова кора по желание.