Заек на фурна
Необходими съставки:
заек - 1 бр.
целина - 100 г
пушени гърди - 300 г
шунка - 200 г
маслини - 200 г
лук - 1 глава
масло - 100 г
орехи - 150 г
гъби - 300 г
магданоз
олио
сол
За марината
бульон - 1 л зеленчуков
бяло вино - 200 мл
ром - 100 мл
олио - 100 мл
черен пипер - на зърна
Начин на приготвяне:
Изчистете заека и го измийте под студена течаща вода. Мариновайте го със загрятата до 80 градуса марината и с помощта на остър нож го шпиковайте с част от нарязаните на ивици пушени гърди, които са предварително оваляни в ситно нарязан магданоз.
В отделен съд настържете на едро ренде почистената целина. Прибавете нарязаните на ситно лук, шунка, останалите пушени гърди, гъбите, разтопеното масло и счуканите орехи.
Разбъркайте сместа и с нея напълнете заека. Зашийте го. Посолете напълнения заек и го запържете в силно сгорещено олио. Поставете го в подходящ съд с капак. Прецедете маринатата и залейте заека с нея. Почистете маслините от костилките, нарежете ги на ивици и ги прибавете.
Покрийте съда с фолио, захлупете с капак и го сложете да се пече във фурна с температура 180-200 градуса. След 2 часа го обърнете, за да не загори, и го изпечете до пълна готовност.