КРЕХКИ ТЕЛЕШКИ БУЗИ
Необходими продукти
телешки бузи - 350 г (2 бр.)
картофи - 6 бр.
моркови - 3 бр.
лук - 1 глава
чесън - 3 скилидки
магданоз - 4 с.л. накълцан + за поръсване на готовото ястие
доматен концентрат - 2-3 ч.л.
черен пипер - на вкус
дафинов лист - 2 бр.
вино - 200 мл бяло или розе
телешки бульон - 1 л
сол - на вкус
зехтин - 100 мл
брашно - за овалване на месото
Начин на приготвяне:
Почистете месото от жилички и мазнина по повърхността му, натъркайте го с черен пипер и го оваляйте в малко брашно, като изтръскате излишъка. Запечатайте го на силен огън в зехтина от всички страни за кратко. Извадете и завийте в алуминиево фолио. Така ще се запазят соковете му и ще остане крехко. Накълцайте лука и единия морков и ги задушете (с малко сол) до омекване в сгорещения зехтин от месото, като намалите огъня. През това време си обелете картофите и другите моркови и ги оставете в купа с вода, докато дойде моментът да бъдат употребени. Сложете доматения концентрат, магданоза и чесъна на парченца и запържете за 2-3 минути, след което налейте виното. Гответе, докато то се редуцира почти напълно, и пасирайте до сравнително гладка кашичка. Налейте телешкия бульон и щом заври, сложете заделеното във фолио задушено и омекнало месо. Подправете с дафиновите листа и още черен пипер и сол. Ако не сте ползвали доматен концентрат, а обикновен доматен сос, няма да ви се получи наситен червен цвят, затова може да си добавите червен пипер. Варете 40-50 минути на умерен огън, след което сложете картофките - цели, а морковите - на едри парчета. Гответе още 20 минути или до готовност на зеленчуците. По желание може да сгъстите с малко брашно, разтворено в студена вода и смесено с черпак или два от бульона на ястието. Това месо е вълшебно крехко и вкусно, а приготвено по този начин се топи в устата и е наслада за сетивата. Поднесете ястието поръсено с прясно накълцан магданоз за свежест.