Кексчета с пилешко
Необходими съставки:
пилешко месо - 600 г филе
печурки - 200 г
лук - 1 глава
чесън - 1 скилидка
масло - 80 г
брашно - 1 и ? ч.ч.
сметана - 100 мл течна
бакпулвер - 1 и ? ч.л.
прясно мляко - 150 мл
дафинов лист - 1 бр.
сол - 2 щипки
яйца - 1 бр. жълтък
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се сваряват до омекване. Лукът се нарязва на шайби. Една супена лъжица масло се разтопява и в него се запържва лукът до златисто. Добавя се нарязаният на ситно чесън и се пържи още една минута. Печурките се нарязват на филийки, добавят се към лука и се пържат пет минути. Добавя се една супена лъжица брашно и при непрекъснато бъркане се пържи 3 минути. Добавя се 1 чаена чаша от пилешкия бульон и при непрекъснато бъркане се готви 2 минути. Добавя се сметаната и сместа се загрява още 2 минути. Сваля се от котлона. Месото се нарязва на малки парченца и се пуска в гъбения сос. Добавя се сол и се разбърква.
Плънката се разпределя във формички за кексчета, намазани с мазнина. Приготвя се тесто, като брашното се смесва с останалото масло, добавя се бакпулверът и прясното мляко. Замесва се меко еластично тесто.
Разточват се малки питки и с тях се покриват формите за кексчета. Тестото се намазва с разбит жълтък. Пекат се 30 минути на 180 градуса.