ПИЛЕШКИ ПРЪЧИЦИ
Необходими продукти:
1 бр. пилешко филе тип пеперуда
сол, черен пипер, лют пипер на люспи (пушен червен пипер, къри, чесън на прах - каквото обичате)
2 яйца
брашно
галета (сусамово семе, слънчоглед, натрошен корнфлейкс)
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се разделя на две половини и всяка част се разрязва по дължина на филето. Всяко филе се нарязва на пръчици с дебелина максимум 1 сантиметър, като по-дългите пръчици може да разполовите. По-важно е дебелината да е сравнително еднаква. Месото се овкусява със сол и черен пипер и с всички други подправки, които сте решили да ползвате. Всяка пръчица се овалва последователно в брашно, разбитите яйца и галета. Така подготвени, пръчиците могат да се подредят в тавичка и да се приберат в хладилника, докато решите да ги изпържите. Пилешките пръчици трябва да се пържат на умерена температура. Загрейте олиото, в тигана ви трябва олио с около 1 см дълбочина, и пържете от всяка страна до златиста коричка. Ако олиото е твърде загрято, ще имате златиста хрупкава коричка, а вътре - недоготвено месо. Пърженето е за около 3-4 минути, пръчиците са тънки, така че стават много бързо. Извадете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, и сервирайте с гарнитура или сос по желание, като например млечно-майонезен сос, кетчуп, горчица. В случай че предпочитате фурната, загрейте я предварително до 200 градуса, поръсете с олио и печете до златисто.