Сочни зелеви сарми с кайма и ориз
необходими продукти:
1 кисела зелка
1 глава лук
1 морков
400 г говежда кайма
1/3 чаша ориз
3-4 супени лъжици доматено пюре
3-4 супени лъжици соев сос
олио
сол на вкус
меланж от подправки - черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица
дафинов лист
2-3 стръка пресен магданоз
кубче телешки бульон
Начин на приготвяне:
Листата на зелката се отделят внимателно. Нарежете лука и моркова на ситно. Каймата се омесва с малко вода и подправките. Загрейте олиото в тиган. Запържете лука и морковите заедно с каймата. Добавете кубчето бульон, пюрето и соевия сос. Разбърквайте непрекъснато. Измийте ориза и го добавете да се запържи. Отстранете го след няколко минути.
Увийте плънката в сармите. Подредете ги в дълбок съд като на финала ги затиснете с чиния. Залейте ги с подсолена вода, колкото да залее сармите. Варете на слаб огън до готовност, или около 60 минути.