Морковена торта
Необходими продукти:
500 г моркови
300 г брашно
200 г захар
3 яйца
50 г орехи
10 г бакпулвер
1 ч. л. канела
100 мл олио
1 щипка сол
За крема:
500 г крем сирене
200 г пудра захар
150 мл течна животинска сметана
кората от 1 портокал
За поръсване:
200 г натрошени орехи
Начин на приготвяне:
Морковите се настъргват и се смесват с натрошените орехи. Добавят се всички останали продукти за блата, като яйцата са предварително разбити. Бърка се с ръце до хомегенна смес.
Тя се пресипва в намазнена форма, в която е сложена хартия за печене, и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за 40-45 минути. Когато блатът е готов, се оставя да изстине и се разрязва напречно на две.
Сметаната се разбива леко с миксер, без да става пухкава. Сиренето се разбива с пудрата захар и се смесва със сметаната и настърганата кора от портокала. Разбърква се леко с шпатула. Едната половина на блата се слага за основа на тортата и се намазва с половината от крема. Покрива се с втория блат и цялата торта се намазва с останалия крем. Отгоре тортата се поръсва обилно с орехи. Оставя се да престои в хладилник за няколко часа.