СУПА ОТ ДЖОЛАН:
Необходими продукти:
500 г джолан (свински или телешки) без кост или около 700 г с кост
2 скилидки чесън
2 ч. ч. прясно мляко
100 г масло
2 с. л. червен пипер
10 зрънца черен пипер, сол
чесън, оцет, лют червен пипер за поднасяне
Начин на приготвяне:
Сварете джолана в подсолена вода заедно със зрънцата черен пипер за около час и половина (или докато месото се отдели от костта). Нарежете месото на много ситно, врънете го в бульона, в който е вряло, и добавете двете цели скилидки чесън и прясното мляко. Оставете да поври на слаб огън 15-20 минути. Междувременно разтопете маслото и добавете към него червения пипер. Поднесете супата гореща, гарнирана с няколко лъжици масло с червен пипер. По желание се добавя оцет с няколко скилидки скълцан чесън и лют червен пипер, както при шкембе чорба.