БАНИЦА С БУЛГУР
Необходими продукти:
5 ч.ч. (1 кг) брашно
1 ч.ч. (200 мл) мазнина
1 ч.л. (5 г) сол
1 и 1/2 ч.ч. (300 г) булгур
2-3 стръка (300 г) праз лук
1 ч.ч. (200 г) натрошено сирене
30 г масло
Начин на приготвяне:
Булгурът се запарва с вряща вода и се оставя да престои. През това време в мазнината се задушава нарязаният на малки парченца праз лук. Смесват се булгурът, лукът и натрошеното сирене. Сместа се залива с 500 мл топла вода (2 и 1/2 ч.ч.) и се отстранява от огъня. От приготвеното с брашното тесто се разточват 10-12 кори, които (без 2 от тях) се препичат една по една върху плочата на печката и се увиват в памучна кърпа, за да се задушат. В тава, намазана с мазнина, се слага едната от незапечените кори. Върху нея се редят запечените кори, като се ръсят с плънка. Другата незапечена кора се слага отгоре. Няколко минути преди да се извади от фурната, баницата се напръсква с 1 ч.ч. вода, в която е прибавено малко масло, и се покрива за няколко минути с кърпа или хартия, за да омекне и се задуши.