ПРАЗЕНИК С БУЛГУР И ЗАЛИВКА
Необходими продукти:
500 г кори за баница
3-4 стръка праз
200 мл олио
120 гр (една кафена чашка) булгур
400 г (2 чаени чаши) натрошено сирене
5 яйца
200 г кисело мляко
300 г прясно мляко
3 с.л свинска мас
сол, черен и червен пипер и подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Булгурът се сварява предварително във вода в съотношение 3 части вода към 1 част булгур. Праз лукът се нарязва на шайби и се задушава в олиото, докато омекне. Към праза се добавят булгурът, намачканото сирене, сол, черен и червен пипер и подправки на вкус - чубрица, джоджен, магданоз. Върху всяка кора се слага се от плънката и се завива на руло. Рулата се нареждат в намазана с олио тава и се нарязват на квадрати. Пече се в умерена фурна около 30-40 минути. Отделно се приготвя заливката, като за мусака. Яйцата се разбиват, добавя се киселото и прясното мляко. Изваденият празеник от фурната се залива със заливката, слагат се парченца от свинската мас отгоре и се връща отново във фурната за 20 минути, докато заливката попие в корите и се зачерви.