Крехко телешко с картофена гарнитура
Необходими продукти:
за телешкото:
телешко месо - 600 г без кост
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 5 с.л
масло - 40 г
олио - 2 с.л.
сол - на вкус
черен пипер - 1 к.л.
червен пипер - 1 ч.л.
лют червен пипер - щипка люспи
люти чушки - 1 бр.
за гарнитурата:
картофи - 3 бр. средно големи
краставици - 1/2 краставица
майонеза - 2 с.л.
кисело мляко - 1 с.л.
олио - 2 - 3 с.л.
сол - на вкус
босилек - листа пресен
копър - 1 стрък
Начин на приготвяне:
Приготвяне на телешкото: Месото се нарязва на малки хапки и към него се прибавят подправките (за телешкото), олиото и маслото, хубаво се разбърква и се изсипва в подходяща тавичка.
Покриваме тавичката с фолио и слагаме във фурната да се пече, като първите 15 мин. печем на 200 градуса, след което намаляваме на 170-180 градуса (около 40 мин.).
Щом месото е полуготово, махаме фолиото, разбъркваме яйцата с щипка сол и киселото мляко и с получената смес заливаме месото и връщаме да се с доизпече (вече без фолио). Щом се получи златиста коричка, е готово.
Картофената гарнитура: Картофите се измиват хубаво с гъбичка, след това се разрязват на две по дължината, овалват се в олиото и сол и се слагат в тавичка да се пекат до готовност (около 40 мин.).
След като картофите се изпекат, се оставят да изстинат и се издълбават като лодки, а вътрешността на картофите (която сме издълбали) отделяме в купа.
Отделената вътрешна част от картофите са нарязва на ситно и се смесва с нарязана на ситно краставица, копъра, майонезата и млякото, хубаво се разбърква и с получената смес пълним вече издълбаните картофи. Слагаме по едно листенце босилек и гарнитурата е готова.
За да не губите излишно време, може да печете едновременно в две правоъгълни тавички месото и картофите, като картофите ще се сготвят по-рано, през останалото време ще изстинат и ще ги напълните. Така всичко ще бъде готово за сервиране.