ТЕЛЕШКО С ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Необходими продукти:
1/2 кг телешко месо
1 ч.ч. ориз
2 1/2 ч.ч. телешки бульон
50 г маслини
1 глава лук
250 г гъби
2 моркова
1 с.л. чубрица
1/2 ч.л. черен пипер
5 стръка магданоз
3 с.л. олио
сол
Начин на приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на хапки и се сварява за около 2 часа до пълното му омекване. Измитият и почистен ориз се запържва в олиото до прозрачност. Към него се добавя ситно нарязаният лук, заедно с морковите, нарязани на колелца, и разполовените гъби. Задушаването продължава още няколко минути. Добавят се подправките и оризът се изсипва в тавичка. Отгоре се поставят парчетата месо и нарязаните на колелца маслини. Ястието се залива с бульона, в който се е варило месото (2 1/2 ч.ч.). Изпича се до готовност при 180 градуса и се сервира със ситно нарязан пресен магданоз.