Огретен с картофи, сирене и кашкавал
Необходими продукти:
картофи - 1 кг
масло - 125 г
прясно мляко - 500 мл горещо
бульон - 1 кубче зеленчуков
брашно - 4 с. л.
яйца - 3 бр.
сирене - 200 г натрошено краве
кашкавал - 100 г настърган
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги бланширайте във вряща вода за 5-10 минути. Щом изстинат, ги нарежете на кръгчета. Разтопете 100 г масло и запържете в него брашното.
С непрекъснато бъркане добавете и млякото. Бъркайте до получаването на гладък сос, в който се натрошава бульонът. Изчакайте соса да поизстине и добавете предварително разбитите яйца.
Намажете дъното на тавичка за печене с останалото масло. Наредете половината от картофите, добавете натрошеното сирене, отгоре наредете останалата половина от картофите.
Залейте със соса, поръсете с кашкавала и печете огретена в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-ина минути.