Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/7722027 www.bgdnes.bg

ПЪЛНЕНО ПИЛЕ

Необходими продукти:

1,3 кг пиле (цяло)

1 ч.л. червен пипер (пушен)

2 с.л. зехтин

сол

черен пипер

За плънката:

2 с.л. зехтин

420 г боб (зрял, от консерва)

1 гл. лук (червен)

1 гл. лук (кромид)

2 ск. чесън

300 г свински гърди

1 бр. червена чушка

1 бр. лимон

150 мл бяло вино

150 мл бульон (пилешки)

сол

черен пипер

мащерка

Начин на приготвяне:

Почистете пилето и го намажете с кашичка от зехтин, сол, черен и червен пипер. Хубаво го натъркайте от всички страни. Направете плънката, като сложите в тиган зехтина, загрейте на котлона и добавете нарязаните на дребни парчета свински гърди. Гответе до златисто. Почистете и нарежете на ситно двата вида лук, чесън и червена чушка. Добавете ги в тигана при месото и запържете до омекване на зеленчуците. Отцедете консервата варен боб и добавете в тигана. Подправете със сол, черен пипер и мащерка. Гответе минута и махнете от котлона. Обърнете пилето с шията надолу, сложете плънката в отвора му, напълнете го хубаво. Почистете и измийте лимона много добре с четка под течаща гореща вода. С нож направете няколко бода по кората му, колкото да се надупчи леко, и с него запушете отвора на пилето, така че да не излиза плънката. Сипете в тавичка виното и бульона, поставете пилето и покрийте тавата с алуминиево фолио. Ако случайно ви е останала от плънката, я сложете в тавата. Загрейте фурната на 180 градуса и поставете тавата. Печете пилето за час, след което извадете тавата, махнете фолиото и допечете още 15 минути до получаване на златист цвят на месото. Поднесете пилето, разделено на порции, с част от плънката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама