ПИТА СЪС СОДА И МАЯ
Необходими продукти:
1 кг брашно
250 г кисело мляко
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
3 бр. яйца
90 г масло
60 г маргарин
20 г мая
2 с.л. (20 г) захар
1 с.л. (10 г) сол
Начин на приготвяне:
Маята се надробява, наръсва се със захарта и щипка сол и се оставя да се втечни. Брашното се пресява в дълбок съд, в средата му се прави вдлъбнатина, в която се слагат стопеното, но не горещо масло (от което са отделени 3 с.л.) и стопеният маргарин, разбитите със солта яйца, маята и киселото мляко, разбито със содата. Тестото се омесва добре и се слага в намазана с мазнина тавичка. Повърхността на питата се намазва с половината от отделеното масло, набожда се с вилица и се пече в силно загрята фурна. Като се запече, се намазва втори път с останалото масло и се допича. Изважда се от фурната и се завива в кърпа да изпръхне.