Волска опашка в червено вино
рецепта:
Необходими продукти:
2 кг телешка опашка
2 с. л.брашно
4 с. л.зехтин
1 голяма глава лук, нарязан на едри полумесеци
5 моркова, едро нарязани
2 стръка праз, нарязан на кръгчета
5 скилидки чесън, нарязани
1 см пръчка цейлонска канела
10 зърначерен пипер
2 дафинови листа
500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
100 мл коняк
500 мл червено вино
1 стрък розмарин
1 телешки или зеленчуков бульон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Опашката се почиства от излишната мазнина и се нарязва на парчета от по 5 см.
Чугунен съд се загрява на умерен огън. Слагат се зехтинът и парчетата месо. Разбъркват се, докато се зачервят от всички страни. Изваждат се.
В мазнината се добавят лукът, морковите, празът и чесънът и се разбъркват, докато леко започнат да се карамелизират. Прибавят се канелата, дафиновите листа и черният пипер. Слагат се доматите и се готвят 5 мин. Връща се месото, разбърка се, сипват се конякът и виното и ястието се фламбира. Ястието се вари, докато течността се редуцира наполовина. Добавят се розмаринът и бульонът. Ястието се затваря с капак и се слага в загрята фурна на 160°С за 3 часа или се оставя на котлона да къкри. Ако сосът е много рядък, може да се запече, за да се редуцира, накрая без капак.