ДОМАШЕН ЛАВАШ
Необходими продукти:
200 мл хладка вода
2 супени лъжици зехтин (олио)
1 чаена лъжичка сол
400 г брашно
Начин на приготвяне:
Към хладката вода добавете солта и разбъркайте до нейното разтваряне. Прибавете зехтина и постепенно при непрекъснато бъркане добавяйте брашното. Щом тестото стане много гъсто, измесете на плота с помощта на малко брашно. Тестото за лаваша трябва да е еластично и нелепнещо. Полученото тесто разделете на 12 къса с еднаква големина. Оформете на топчета и подредете върху плота, който предварително поръсете с малко брашно. Покрийте с кърпа. Оставете тестото да отпочине 15-20 минути. Загрейте на умерена температура тиган с незалепващо покритие или чугунен тиган. Разточвате топчетата тесто с помощта на много малко брашно на тънки кори с дебелина 1 мм. Слагате в сух тиган всяка питка да се запече от двете страни. Лавашът се изпича за около минута. Питките се слагат в кърпа и се държат завити ,докато се изпекат всичките.