Скариди със зеленчуци
Необходими съставки
скариди - 500 г
масло - 1 ч.л. краве
зехтин - 80 мл
чесън - 3 стръка пресен
лимони - 1 брой, изцеден
вино - 60 мл бяло
лук - 1 стрък зелен
чушки - 1 червен и 1 оранжева
картофи - 2 броя средни сварени
портокали - 1/2
сол
черен пипер
бульон - 50 пилешки
горчица - 1 ч.л.
Начин на приготвяне
Почистените скариди се овкусяват със сол и черен пипер, заливат се с лимонов сок и се оставят в хладилник за 30 минути.
След това в уок тиган се загряват маслото + малко зехтин и се слагат скаридите да се запържат заедно със ситно скълцания чесън. Щом сменят цвета си, се долива виното и се изчаква алкохолът да се изпари.
Готовите скариди се посоляват при нужда и се прехвърлят в топло плато. В уока се долива останалият зехтин и се запържват за кратко скълцаният лук, чушки и обелените и нарязани картофи.
Долива се пилешкият бульон и щом се изпари, зеленчуците се разбъркват с няколко резена ситно нарязан портокал, с горчица и подправки на вкус.
Поднесете скаридите със зеленчуци, полети с малко изцеден портокалов сок.