Юфка кебап
Необходими продукти:
700 г смляна телешка плешка
40 г смлени орехи
6 фини точени кори
1/4 връзка магданоз
2 глави лук
1 червена печена чушка
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
1/2 ч. л. смлян кимион
сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус
12 бр. дървени шишчета
за соса:
250 г кисело мляко
2 скилидки чесън
2 стръка джоджен
2 с. л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на много ситно и се намачква с малко сол. Печената чушка се пюрира, а магданозът се наситнява. Каймата се разбърква със смлените орехи, пюрираната чушка, магданоза, кимиона, сол, черен пипер, лука, зехтина и лют пипер.
Една от корите се слага върху плота и се намазва със зехтин, отгоре се поставя втора. Каймата се разпределя в единия край и се навива стегнато руло. Така се приготвят всички.
Всяко руло се нарязва с остър нож на 16 парчета.
Нанизват се по 4 на шишчета и се слагат в тава с незалепващо покритие.
Пекат се в загрята на 230 градуса фурна с вентилатор (в средата) за около 10-15 минути, докато корите станат златисти.
Джодженът се наситнява, чесънът се стрива на паста с малко сол. Киселото мляко се разбърква с джоджена, чесъна, зехтина и сол на вкус.
Кебапът се сервира горещ с млечния сос.