Пататник
Необходими продукти:
700 грама картофи или 5-6 средни картофа
2 яйца
50 грама сирене
1/2 с. л. сух джоджен
1/2 к. л. сол
1 малка глава лук
60 грама масло
Начин на приготвяне:
Първо обелвате и настъргвате картофите на едро ренде. Посолявате добре и оставяте да починат за 5 мин. След това ги изстисквате добре с ръце от водата, която пускат.
Следващата стъпка е да добавите яйце. Накрая прибавяте сухия джоджен и ситно нарязания лук, като разбърквате добре цялата смес. Лукът става леко хрупкав, така че може да го задушите предварително на тиган, в случай че по-наситеният му вкус не ви допада.
На добре загрелия тиган разтапяте половината масло, а втората половина разтапяте за печенето на втората страна на пататника. Всяка страна се пече 10-12 мин. на по-слаба степен, за да не прегори, и по възможност слагате капак на тигана, за да се позадуши. Наистина е важно да печете на слаба степен, за да стане съвършен.