Кюфтета в доматен сос
Необходими продукти:
1/2 кг свинска кайма
2 чушки
2 моркова
1 глава лук
1 връзка магданоз
400 мл доматен сос
100 г ориз
4 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
3 с.л. брашно
1 яйце
4 с.л. олио
Начин на приготвяне: Чушките, морковите, лукът, чесънът и магданозът се нарязват на ситно. Оризът се сварява за 5 минути, след което се отцежда и прехвърля в дълбока купа. Към него се добавят каймата, яйцето, половината от магданоза и чесъна, сол и пипер. Омесва се до получаване на еднородна смес, от която се правят кюфтета. Овалват се в брашно и се отделят настрани.
В тиган се загрява олиото и се запържват лукът, останалият чесън, чушките и морковите. Щом омекнат, се добавя доматеният сос, малко вода, червен пипер и магданоз. По желание може да се сложи разтворен във вода зеленчуков бульон.
Щом сосът заври, се слагат оваляните кюфтета и се варят 30 минути.