Плодова салата с киноа
Необходими продукти:
200 г киноа
2 праскови
50 г сушени боровинки
1 лимон
3 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Киноата се измива под течаща вода, така че да се отмият сапонините, покриващи зрънцата и придаващи горчив вкус. Залива се с вода и се сварява, след което се отцежда и оставя да изстине. Прасковите се измиват и нарязват на ивици. Лимонът се изстисква, смесва се с малко вода и захарта и се загрява, така че тя да се разтопи. В подходяща купа се смесват сварената киноа, захарният сироп, настърганата кора от лимона, нарязаните праскови или нектарини и сушените боровинки (може да се използват и череши). Всичко се разбърква и се разпределя в десертни чаши, които се слагат в хладилник, тъй като десертът е най-вкусен студен. Може да се поднесе с лъжица цедено кисело мляко.