Пълнени патладжани
Необходими продукти:
3 патладжана
800 г кайма
100 г чери домати
100 г моцарела
черен пипер
сол
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
магданоз
1 морков
1 домат
1 с.л. джоджен
2 с.л. червен пипер
Патладжаните се разрязват по дължина и се издълбават като лодки. Дръжките им не се отстраняват. Посоляват се и се оставят за 20 мин. да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават. Лукът, морковът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Задушават се в тиган със зехтин до омекване. След това се смесват с каймата и тя само се запържва, докато стане на трохи, но не и до готовност. След това се добавя настърган на едрото ренде пресен домат. Получената плънка се овкусява с джоджен, червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Патладжаните се поставят в намазана с мазнина тава и се пекат за около 30 минути, покрити с фолио, докато омекнат. След това се изваждат от фурната и се напълват с плънката от кайма. Връщат се обратно във фурната за още 20 мин., след което пак се вадят и се поръсват с моцарела и разполовени чери домати. Патладжаните се изпичат за още десетина минути, след което се поръсват със ситно нарязан пресен магданоз и се сервират.