Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/retsepti/article/7573552 www.bgdnes.bg

Ашуре

Необходими продукти:

500 г жито (грухана пшеница)

200 г захар

100 г орехови ядки

100 г стафиди

40 г нишесте

1 ч. л. канела

2-3 капки розова вода

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в облени с вода купички или други подходящи съдове, като пластмасови еднократни чашки, и се охлажда. При сервиране купичките се обръщат в чиния, за да изпадне съдържанието им. Ашурето се поръсва със смлени или натрошени печени орехови ядки и пудра захар.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама