Хрупкав плодов пай с лешници
Необходими продукти:
300 г брашно
100 г смлени лешници
150 г захар
1 ванилена захар
180 г масло
щипка сол
150 г крема сирене
150 г конфитюр от сливи и/или череши (вишни)
Начин на приготвяне:
Първо разтопете маслото, а след това в друг съд объркайте сухите съставки. Формата, в която ще печете пая, намажете с масло и поръсете с малко брашно.
Налейте разтопеното масло при сухите съставки, като първо разбърквате с вилица, а след това на ръка омесете тестото с пръсти, така че да се получи пясъчна смес без бучки. Изсипете 2/3 от тестото във формата и разпределете с леко потупване на пръстите.
Смесете крема сиренето с ваниловата захар и разбийте, след което с лъжица разпределете сместа върху тестото във формата.
Сега с лъжица между купчинките сирене разпределете конфитюра.
Върху плънката поръсете останалата част от тестото, изравнете и изпечете пая в предварително загрята фурна до получаването на красива, хрупкава златиста коричка. Най-добре е да печете на 180 градуса в продължение на 35-40 минути, но това зависи от фурната, затова проверете готовността след около половин час.
Готовия пай покрийте и оставете да се охлади, след което го нарежете на парчета и поднесете.