ТУТМАНИК НА ОХЛЮВЧЕТА
Необходими продукти:
700 г брашно
7 г суха мая
250 мл топла вода
150 г кисело мляко
80 г масло
1 яйце
2 с.л. захар
1 с.л. сол
За плънката:
100 г сирене
2 яйца (1 жълтък се оставя за мазане)
45 г масло
Начин на приготвяне:
Маята се слага в купа с водата, солта и захарта и се оставя да шупне. Добавя се към останалите продукти, като маслото се разтопява, и се замесва меко тесто, оставя се да втаса, докато удвои обема си. Разделя се на 4 топки, всяка една се разточва и се разрязва на две. Разбъркват се продуктите за плънката, като маслото е разтопено, на всяка половинка кора се слага от сместа, навива се на руло и след това на охлювче. Слагат се в намазнена тава да втасат още веднъж. Намазва се с жълтък и се слага в предварително загрята на 150 градуса фурна.