Кашкавалено суфле
Необходими продукти:
4-5 яйца
1 ч.ч. галета
1/4 ч.ч. брашно
1 и 1/4 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 настърган кашкавал (по-твърд)
1-2 с.л. горчица (по желание)
40 г масло
Начин на приготвяне:
Намаслете и поръсете с малко галета порцеланови формички за крем карамел. Загрейте в съд на котлона 30 г масло и запържете в него брашното, като бъркате за 2 минути непрекъснато. Снемете съда от котлона и при непрекъснато бъркане долейте 1/2 от прясното мляко. Бъркайте, докато се хомогенизира, и постепенно доливайте останалото мляко. Върнете на котлона и продължавайки да разбърквате, изчакайте да кипне и да се посгъсти. Отново отстранете от огъня и добавете настъргания кашкавал и горчицата. След тях добавете жълтъците на яйцата, бъркайте и овкусете със сол и черен пипер. Белтъците отделно разбийте на твърд сняг с щипка сол и внимателно ги смесете към кашкавалено-яйчената смес. Разпределете в купичките и сложете да се пече за около 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Щом се надуе и добие хубав загар, се вади и се поднася веднага.