Сочни кюфтенца на фурна
Необходими продукти:
1 кг кайма
3 глави лук
3 средно големи картофа
1 яйце
чубрица
черен пипер
кимион
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука и го поръсваме с 2-3 к.л. сол. Намачкваме добре и оставяме да пусне сока (който изхвърляме). Рендосваме обелените картофи на ситно ренде, изстискваме и изхвърляме сока.
В подходящ съд смесваме каймата, лука, картофите, яйцето и подправките (сол, черен пипер, кимион, чубрица на вкус) и започваме да месим каймата.
С двете шепи подхващаме отдолу топката кайма и я удряме в тавата. Събираме и оформяме наново и пак така я удряме. Повтаряме 10-15 пъти, за да се смесят по-добре подправките, и оставяме каймата да си почине около 15 минути. С мокри ръце оформяме кюфтенцата и ги нареждаме в тава, застлана с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато получат приятен загар (около 30-40 минути). От дозата се получават около 22-23 сочни и вкусни кюфтенца. Добър апетит.